Hållbara och klimatsmarta inomhusmiljöer med Boon Edam i Järva Krog

Boon Edam är global marknadsledare inom entrélösningar. Företaget grundades i Amsterdam av snickaren Gerrit Boon redan 1873. Han började tidigt med att bygga karuselldörrar – ett bokstavligen revolutionerande sätt att förhindra drag, ljud och smuts från att komma in i byggnader. Karuselldörrar bevarar inomhusklimatet samtidigt som co2-inbesparingar görs. Alla dörrlösningar som Boon Edam tillverkar är skräddarsydda efter kundens behov och tillverkas i egna fabriker. Företaget tillverkar allt från de typiska karuselldörrarna du möter i stora varuhus till speciella säkerhetsdörrar för skyddsobjekt. Vi var förstås nyfikna på att höra varför de valt att flytta till det nya K11, så vi bokade in en intervju med deras VD Johanna Bergström.

Globalt har Boon Edam cirka 1400 anställda med fabriker i Europa, Asien och USA. I Sverige har vi lite över 40 anställda i dagsläget, med merparten av personalen placerade i Stockholm. Det är Stockholmskontoret som kommer att flytta till Järva Krog och K11 i september. Johanna ser verkligen fram emot flytten, och tycker att NCCs projektteam har varit till stor hjälp.

Det märks att de har gjort det här förr. NCC är vana, vet vad de gör och de har bra samarbeten både internt och med oss kunder. Samtliga involverade har hela tiden haft fokus på att hitta lösningar längs vägen för att få en så bra och smidig övergång som möjligt.

Innan valet föll på Järva Krog tittade Boon Edam på flera alternativ, men hittade inget som kändes riktigt bra. De fastnade för Järva Krog på grund av närheten till centrala Stockholm såväl som Arlanda och Bromma. De uppskattar också den service som erbjuds i närområdet och konceptet av kvartersstad där arbetsplatser och bostäder blandas i en balanserad mix.

Man får en känsla av att miljön präglas av företagande och entreprenörskap. I dag sitter vi i lokaler som varken är anpassade efter vår verksamhet eller i närheten av andra företag. Det är inte lika stimulerande när det gäller den dagliga verksamheten.

Förväntningarna på det nya kontoret är höga. Johanna ser fram emot att komma närmare både kunder och samarbetspartners, men också att få ett representativt kontor.

Något vi längtat efter länge är ett bra showroom. Vi har faktiskt levererat karuselldörrar till entrén både i K11, huset vi kommer sitta i, och K12. Vi har även fått installera en säkerhetskaruselldörr i entrén till vårt eget kontor, vilket också är väldigt positivt. På det viset blir kontoret ett levande showroom.

Johanna uppskattar de ljusa och fina lokalerna, liksom att kontoret harmonierar med Boon Edams visioner om hållbara och klimatsmarta inomhusmiljöer.

K11 är miljöcertifierad enligt BREEAM, vilket vi uppskattar. Särskilt då många av våra produkter har miljöfokus som en stor fördel. Vi tycker också om byggnadens moderna arkitektur och design.

Att kontoret är modernt märks också på hur det är byggt för att erbjuda möjligheter till förändring.

Det blir lättare att få in en modernare teknik. Ett exempel är installationsgolven, som gör det enkelt att justera eldragningar om man vill göra förändringar i hur man sitter, exempelvis om vi vill gå över till en aktivitetsbaserad lösning. Det finns helt enkelt en inbyggd flexibilitet!

På Boon Edam hade man inte riktigt koll på Järva Krog innan de genom kontakten med NCC fick veta mer om de omfattande planerna för dess utvecklingen. Nu ser Johanna fram emot en välplanerad stadsdel med härlig blandning av stadsliv, natur, kultur och friluftsliv. En stor förändring från dagens kontor i Täby är att det finns goda kommunikationer, både via cykelvägar och kollektivtrafik.

Jag tror närheten till allt kommer bli en stor förändring. Som jag upplever det idag är de som jobbar på Boon Edam ganska bilberoende just på grund av kontorets läge. Därför ser vi fram emot att ha bra lunchrestauranger och caféer i området. Vi kommer också att ha friluftslivet med möjlighet att löpträna och gymma under lunchen. Närheten gäller också AW:s och andra aktiviteter – ska man göra någonting efter jobbet är det ju mycket smidigare om det är lätt att resa med kollektivtrafik!

Vi tackar Johanna så mycket för samtalet och önskar lycka till med flytten i september. Avslutningsvis frågar vi vad hennes bild av Järva Krog är.

Man kan sammanfatta läget i Järva Krog som korsningen mellan puls och lugn, med närheten till både natur och stadsliv.

Se även