Innovation, mötesplats och framåtanda i HPE’s nya kontor

Hewlett Packard Enterprise (HPE) är ett av världens största teknikbolag och bildades 2015 efter att man delade upp teknikjätten Hewlett Packard (HP), som grundades redan 1939. Idag arbetar HPE för att göra det enkelt för företag att använda och konsumera den senaste tekniken inom datacenter och nätverk, var helst de är. Att de valt att flytta till Järva Krog är naturligtvis väldigt roligt, så för att få veta lite mer om varför de valde K11 som ny adress ställde vi några frågor till deras svenska VD, Anna Granö.

Globalt har HPE mer än 60 000 medarbetare, och i Sverige är man uppdelade på tre kontor: Malmö, Göteborg och huvudkontoret i Stockholm, som i december 2020 flyttar till K11 i Järva Krog. Valet att flytta dit handlade mycket om att hitta ett kontor som matchade HPE:s identitet.

Hewlett Packard Enterprise är ett öppet företag. Därför är det förstås viktigt att vi nu får ett kontor som speglar det, där kunder och partners kan känna sig välkomna förbi för att träffa oss och arbeta i en bra miljö.

För HPE innebär bytet av kontor ingen stor omställning. De flyttade till Frösunda för tjugo år sedan och hamnar nu på andra sidan Enköpingsvägen. Anna beskriver hur Frösunda vid millennieskiftet var ett nytt utvecklingsområde, som blivit allt mer spännande i takt med att exempelvis Mall of Scandinavia etablerats. För henne är Järva Krog en utbredning av området – och det ligger i framkant, precis som HPE vill göra.

Stadsdelen blir bara mer och mer intressant och uppfyller alla våra krav, så vi ville vara kvar i närområdet men letade ett mer modernt kontor. En stor fördel med att inte flytta så långt är också att våra medarbetare inte upplever någon större förändring. Lösningarna på livspusslet kan fortsätta!

Nu är arbetet igång med att designa och optimera det nya aktivitetsbaserade kontoret. Alla är med och tycker till för att göra det nya kontoret så smart och effektivt som möjligt, något som innebär en hel del planering eftersom ett helt datacenter ska flytta.

HPE hyr två våningsplan i K11. Ett ska fungera som en mötesplats för kunder och partners, medan ett plan maximeras som ett aktivitetsbaserat kontor. Det innebär att de får lokaler som bättre motsvarar de olika behoven av olika miljöer för medarbetarna. Men flytten möjliggör också att man kan implementera de egna tekniska lösningarna.

Kort sagt, vi får lokaler som gör att vi kan leva efter värderingar som är viktiga för oss: innovation, mötesplats och framåtanda.

För HPE, som har många internationella samarbeten, är det förstås viktigt att Arlanda ligger nära och att det finns hotell i området. Men i Järva Krog finns också möjligheten till en varierad vardag.

Det är en spännande mix som växer fram med olika företag i området, flera olika restauranger, gym och naturligtvis fina grönområden runt knuten. Det är ett område som känns dynamiskt, där det går att få ihop arbetslivet med hälsa! Det finns gott om träningsmöjligheter både inomhus och utomhus med bland annat närhet till Hagaparken, dit man kan cykla för att ta en löprunda.

Som många andra på HPE cyklar Anna till jobbet – i alla fall när det är bra väder. Därför är cykelvägarna och den smarta cykelparkeringen med möjlighet att tvätta cykeln, samt förstås att det finns gott om duschar och omklädningsrum uppskattat. Men hon påminner om att det finns alla möjligheter att ta sig till Järva Krog oavsett om man cyklar, åker kommunalt eller bil.

Hon ser fram emot en vardag där kollegerna är peppade på att komma in till det nya kontoret. Att miljön blir ett stöd för hur man arbetar är också en nyckelfråga, särskilt i ett företag som HPE, där fokus ligger på att utveckla avancerade digitala lösningar.

Samarbeten mellan olika kompetenser blir allt viktigare, därför är det viktigt med ett kontor som möjliggör naturliga möten. Bättre samarbeten ger bättre lösningar, så jag hoppas att medarbetarna ska känna att det blir lättare att variera arbetsdagen efter behov så att man enkelt kan gå från att arbeta i team, ta spontana möten eller sitta själva.

Att Anna tycker att hela processen kring lokalvalet förlöpt smidigt och ser fram emot det fortsatta samarbetet med NCC, är vi förstås stolta över. Vi tackar för samtalet och avslutar med att fråga om det är något särskilt som sticker ut med just K11.

Hur huset byggts matchar hur vi vill bo och hur vi ser på kontor. Direkt när man kommer in i huset så finns den fantastiska trätrappan som skapar en helt annan miljö än vanliga hissar, och detsamma gäller balkongerna som vetter in mot innergården. Sen har vi terrassen på baksidan, som gör att våra kunder kan komma till oss för att mötas och arbeta där. Det är en fin korsning mellan en mänsklig, naturnära design och modern arkitektur och teknologi!

Se även