The Winery Hotel – Hotell, vingård och Kvartersstadens vardagsrum

The Winery Hotel

I Italien kallas det Agriturismo. Vingårdar, där man bor bra och äter gott. The Winery Hotel uppfyller alla kriterier för att räknas dit. Det ovanliga är läget: Frösunda, ett stenkast från Kvartersstaden i Järva Krog.

Agriturismo i Solna

En vision som förvånade

Ejnar Söder är en legend i hotellsverige. Men när han deklarerade att han tänkte bygga ett hotell med egen vingård på en lerplätt bredvid Enköpingsvägen var det många som lyfte på ögonbrynen. – Vin har alltid legat Ejnar varmt om hjärtat, berättar Claes Anerud VD för The Winery Hotel. Hans ambition med The Winery Hotel är att skapa en scen för vin i Sverige, fortsätter han. Hotellet slog upp sina portar 2016 och tre år senare har omvärldens misstro bytts till lovord. The Winery Hotel är en succé som blivit omtalad långt utanför Sveriges gränser.

Från druva till drickfärdigt vin

The Winery Hotel är delägt av familjen Ruhne som också driver vingården Terreno i Toscana, något som understryker den höga ambitionen på hotellets vintillverkning. – Många tror att det är någon annan som kommer hit och gör vinet, men vi sköter hela processen, från druva till färdigt vin, säger Claes Anerud. Druvorna odlas dock inte i Solna. Varje år levereras runt 15 ton druvor från Toscana som blir hotellets egna viner. Dessa kan tillsammans med viner från hela världen avnjutas på någon av hotellets båda restauranger, i vinbaren eller takbaren.

Dubbelt prisad takbar

Takbaren är värd ett alldeles eget kapitel. Här finns förutom en milsvid utsikt också en bassäng där man kan bada året runt. I baren kan man förutom vin och andra förfriskningar också njuta av den egna pizzan som bakas på plats. Takbaren har blivit populär både bland hotellets gäster och hos de som bor runt omkring i området. Faktiskt har takbaren blivit utsedd till en av världens bästa av de ansedda tidningarna Forbes och Vogue. Takbaren utnyttjas också av många av de omkringliggande företagen för allt från mingel till stora event.

Ett skönt ställe att hänga på

Med 185 hotellrum, 6 konferenslokaler, en stor eventyta, två restauranger, vinbar och vintillverkning med guidad visning, har The Winery Hotel  mycket att erbjuda. En av de uttalade ambitionerna är att hotellet i sig ska vara en destination. För vin- och matintresserade, för företagsgäster och för alla som vill koppla av i en trivsam miljö. – Vi har blivit en samlingsplats för de som bor och jobbar i området. Många kommer hit för att äta, andra vill bara ta ett glas vin och lite charkuterier i en skön, kontinental miljö, avslutar Claes Anerud.

Se även